Informatie

Algemene informatie

De Junkyardrace is een één daags endurance race op het Circuit Zandvoort. De race draait om gezelligheid en veiligheid. Mee doen is belangrijker dan winnen – al hebben wij wel prijzen voor de snelste in hun klasse.

Op onze ‘Documenten‘ pagina vindt je alle documenten die je nodig hebt om mee te kunnen doen aan de Junkyardrace. Zowel het reglement als de handbooks die je op weg helpen om mee te kunnen doen.

We adviseren je om het reglement goed door te nemen, maar hieronder vind je een korte samenvatting van waar je in ieder geval aan moet voldoen:

  • Een APK waardige auto met een bouwjaar van voor 2004 en van maximaal €750
  • Deelnemers die gaan rijden moeten een geldig NL of BE rijbewijs hebben
  • Een goed geplaatste rolkooi in de auto
  • FIA goedgekeurde kleding voor de coureurs
  • Een dosis enthousiasme en plezier!

Korte Uitleg

Wij bieden een veilige en vooral gezellige race aan tegen een betaalbare prijs, maar racen is niet goedkoop. Houd er rekening mee dat je als team zo € 2000 kwijt bent om de eerste keer mee te doen. Daarnaast zal elk team lid ook nog zelf kleren moeten aanschaffen. Meer informatie over te kosten vind je in ons Handbook: Een JYR racer bouwen.

Belangrijk is dat je auto standaard is, dus geen race banden, schroefset of andere aanpassingen. Kortom, de bedoeling is dat je met een standaard uitgevoerde auto komt racen. Je mag gerust een oude race auto kopen, zolang je deze maar weer hersteld na de standaard uitvoering. Het voordeel van een oude race auto kopen kan zijn dat er al een rolkooi en race-stoel in zit. Zo’n auto kan dan € 1200 kosten, maar is toegestaan zolang je maar hard kunt maken dat de auto origineel niet meer dan € 750 zou kosten en dat de auto van voor 2004 is. Je bent namelijk voor een rolkooi en stoel vaak al meer kwijt dan € 600, kortom, de eigenlijk aankoop prijs komt daarmee onder de € 750. Kosten voor veiligheid worden namelijk niet mee gerekend bij de aanschafprijs van € 750.
De referentie tijd die we aanhouden is om te waarborgen dat deelnemers in een standaard uitgevoerde auto rijden. Duik je onder deze referentie tijd dan ben je of wel de nieuwe Max Verstappen of is je auto getuned en dus niet standaard. Je wordt dan op gepaste wijze gestraft tijdens de race. Let op: De referentie tijd is geen kwalificatie tijd. Er zijn geen kwalificatie rondes en we starten met een zogenaamde vliegende start.
Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 6 coureurs.

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op via e-mail.

Thema

Het thema voor de aankomende race staat altijd op de homepage. Het maakt de voorbereiding na de race toe en de race zelf alleen maar leuker! We hebben tevens een prijs voor het team met de mooiste thema auto en outfit!

Banden

De Junkyardrace wordt gereden op voorgeschreven banden. In het regelement kun je vinden welke banden voor de aankomende editie(s) verplicht zijn.

Kosten deelname

De huidige kosten voor deelname aan de Junkyardrace is €1050,- + €150,- borg voor het tanken. De €150,- wordt na afloop van de race met je verrekent op basis van het aantal liters dat je hebt getankt en de dan geldige benzineprijs. De verrekening vindt meestal plaats binnen twee weken na het evenement.

Dagindeling

Een voorbeeld van hoe een dagindeling van de JYR er typisch uitziet:
JYR XIII – Donderdag 7 April 2022 – Circuit Zandvoort
We openen de poorten al op woensdagavond zodat mensen zich alvast kunnen aanmelden en de auto kunnen laten keuren voor de race.
De documenten controle, technische keuring en licentie administratie zijn verplicht. Wij doen een zogenaamde ‘rolling-start’ waarbij alle deelnemers zich al op de baan bevinden en we tussen 11:05 en 11:10 de race officieel starten.
Woensdag
17:30-20:30 Aankomst teams (Pits)
19:00-20:30 Technische keuring (Pitbox organisatie)
19:00-20:30 Documenten en kleding controle + afgifte bandje, stickers en transponder ophalen (Pitbox office)
21:00 Afsluiting dag (organisatie niet langer aanwezig)
23:00 Hek op slot
Donderdag
07:00-09:00 Aankomst teams (Pits)
07:00-09:00 Technische keuring (Pitbox organisatie)
07:00-09:00 Documenten en kleding controle + afgifte bandje, stickers en transponder ophalen (Pitbox office)
09:00-10:00 Test sessie
10:00-10:25 Rijders briefing door wedstrijdleiding – Groep 1 (Media center)
10:30-10:55 Rijders briefing door wedstrijdleiding – Groep 2 (Media center)
11:00-11:05 Onder code 60, pitlane groen
11:05-11:10 Start race
11:10-17:00 Race
17:15 Prijsuitreiking (pitlane)
18:00 Pitboxen leeg / begin opbouw volgend evenement

Track

De track opstelling van het Circuit Zandvoort die we zullen rijden tijdens de Junkyardrace (inclusief chicane; 4320 meter)

Veel voorkomende vragen

Kijk op onze FAQ pagina voor antwoorden op veel voorkomende vragen.