FAQ

FAQ / Veel voorkomende vragen

Moet de auto APK gekeurd zijn?
Nee, de auto hoeft niet APK gekeurd zijn, maar moet wel APK waardig zijn. Dit betekend dat hij een eventuele APK keuring wel zou moeten doorstaan.

Moet de auto een kentekenbewijs hebben?
Nee, de auto hoeft geen kentekenbewijs te hebben en kan dus gewoon meedoen zolang hij maar APK waardig is.

Mag ik met een schroefset rijden?
Nee, wij streven naar een eerlijke competitie waarbij voor iedereen de kosten bijna hetzelfde zijn. Als er twee teams met een golfje komen, moet het niet zo zijn dat het team met de schroefset (extra kosten) meer kans maakt. We zullen hier streng op controleren.

Moeten de stoel, gordels en kleren (inclusief helm) ook FIA gekeurd zijn?
Ja. We begrijpen dat hier een best hoog prijs kaartje aan vast zit maar jullie veiligheid staat voorop. Bedenk daarbij dat je dit maar één keer hoeft aan te schaffen en kunt hergebruiken voor de volgende races.

Een goede leverancier met een goede prijs is Pro-racing te Hillegom (half uurtje van Zandvoort). Zij hebben alles wat je nodig hebt en voor je beschikbaar gemaakt in een aparte Junkyardrace categorie op hun website.

Voor de exacte details waaraan je moet voldoen verwijzen we je naar het reglement.

Een andere optie is om te kijken naar tweedehands kleren of stoel, zorg er wel voor dat de FIA norm overeenkomt met ons reglement.

Hoe gaat er getankt worden?
De organisatie tankt voor de deelnemers in een aparte tankzone aan het einde van de pitstraat. De deelnemers betalen voor aanvang van het evenement een borg voor het tanken. Tijdens het tanken houdt de organisatie bij hoeveel liters je hebt getankt en verrekend dit in de eerste twee weken na het evenement. Zelf tanken tijdens de race is niet toegestaan! Deze maatregel zorgt ervoor dat je als team niet met drie man – één man die tankt, één man met de brandblusser en één coureur – in volledig brandveilige kleren aanwezig hoeft te zijn en als team geen extra goedgekeurde brandblusser hoeft aan te schaffen. Tevens bevordert dit de veiligheid van de deelnemers. Voor aanvang van de race, bijvoorbeeld tijdens de vrije training, mag er wel getankt worden bij het pompstation op Circuit Zandvoort. Tanken in de pitlane is streng verboden!

Zoals vermeld in de straffenlijst van de reglementen… Worden we bij vier aanrijdingen echt meteen uitgesloten van deelname?
We willen een veilige maar ook leuke endurance race aanbieden en begrijpen dat in de meeste gevallen directe uitsluiting niet nodig is. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Notoire brokkenmakers zullen aan de jury overgeleverd zijn en eventueel aan een ludieke actie mee moeten doen om verder te mogen rijden.

Let wel op, breng je jezelf en/of andere deelnemers in gevaar met je rijgedrag dan zullen wij niet zo mild zijn.

Wat ben je kwijt om mee te doen met de Junkyardrace?
In het handboek “Een Junkyardrace Racer bouwen” , te vinden op deze pagina, leggen we het haarfijn uit.

Om een auto aan te schaffen en start klaar te maken voor de race, plus inschrijfgeld, ben je rond de 2700 euro kwijt. Dit is als je alles nieuw aanschaft, met goede tweedehands spullen kun je de kosten al redelijk drukken.

Wij proberen een leuke endurance race te organiseren maar de veiligheid van onze deelnemers staat voorop! Daarom gaat een groot deel van het geld op aan je eigen veiligheid.

Racen is niet goedkoop, maar met de Junkyardrace bieden we je een goedkope en veilige manier aan om bekend te worden met de echte race ervaring. Met een goede groep vrienden kun je de kosten verdelen en zullen jullie een onvergetelijke ervaring hebben. En het mooiste is, de volgende Junkyardrace ben je al helemaal voorzien en hoef je je alleen nog maar in te schrijven!

Wat is nu precies die referentietijd van 2:19?
De referentietijd van 2:19 houdt in dat je niet sneller mag rijden dan 2 minuten en 19 seconden over één ronde. Doe je dit wel dan volgt er een sanctie zoals beschreven in ons officiële straffenlijst document of wordt er eventueel een ludieke straf opgelegd. Om voor iedereen de kosten te drukken en de spanning te bewaren mogen in de Junkyardrace alleen auto’s meedoen die zoveel mogelijk in hun originele staat zijn. Het overschrijden van de referentietijd is voor ons een indicatie dat de auto waarschijnlijk niet in originele staat is en illegale aanpassingen heeft.

is die €750 euro voor een auto de dagwaarde of aanschafprijs, kortom, wat mag een auto nu precies kosten?
We krijgen veel vragen van mensen wat een auto nu precies mag kosten en hoe die waarde bepaald wordt. We gaan uit van de aanschafprijs en dus niet de dagwaarde, kortom als jij een goede deal weet te maken en iets kunt kopen voor €750 wat normaal €850 kost: Gefeliciteerd! Wel letten we erop dat je aankoop in de lijn der verwachtingen ligt. Kortom, kom niet met een auto aanzetten die normaal €1000 kost en die je nu via een ‘vriend’ voor €750 hebt kunnen kopen. Mochten wij uiteindelijk toch twijfels hebben over je aankoopprijs dan zijn we in staat om je strafrondes op de te leggen of in het ergste geval uit te sluiten van deelname. Schroom niet om ons te mailen of een berichtje te sturen als je twijfelt over een eventuele aankoop. Wij geven je dan zo snel mogelijk een “go or no-go” op de aanschaf.

Op Facebook adverteren jullie zelf met auto’s die veel meer dan €750 kosten, hoe zit dat?
In plaats van zelf een auto kopen die je nog moet voorzien van een rolkooi en racestoel kun je natuurlijk ook direct een kant-en-klare race-auto kopen. Dat zijn de type auto’s die we aanbevelen op Facebook. Bij een aanschaf van een auto mag je in principe de onderdelen voor de veiligheid af trekken van de aanschafprijs. Kortom, als jij een auto van €1200 te koop ziet staan die een rolkooi en racestoel heeft mag je zo +/- €700 af trekken van de aankoop prijs en kom je onder de €750 uit. Let wel op, bij veel van deze type auto’s waarbij al een rolkooi en racestoel is geïnstalleerd zijn vaak ook andere aanpassingen gedaan om de snelheid te verhogen van de auto. Deze aanpassingen zullen ongedaan moeten worden aangezien de auto, buiten de veiligheidsvoorschriften om, in originele staat moet zijn. Schroom niet om ons te mailen of een berichtje te sturen als je een mooie race-auto op het oog hebt maar niet zeker weet of deze voldoet aan de eisen qua prijs en staat.

Hoe weet ik zeker dat mijn auto voldoet aan alle eisen?
Mocht je na het lezen van het reglement nog twijfelen of je auto wel voldoet aan alle eisen dan kun je ons altijd mailen of naar een voorkeuring-avond komen. Datums voor voorkeuring-avonden vindt je op de homepage.